Poolpleje

En swimmingpool er en skøn tilføjelse til dit hjem, og der kan bruges uendeligt mange timer med venner og familie i de varme sommermåneder. For at svømmeoplevelsen bliver god, er det dog vigtigt at vedligeholde din pool. Vil du også beholde det krystalklare vand i poolen året rundt? Så læs med i denne guide til, hvordan du vedligeholder din swimmingpool.

 

Hvordan renser man en swimmingpool?

En ren pool kræver meget vedligeholdelse, men det kan være svært at finde rundt i, hvad der skal gøres for at opnå det klare vand og en ren bund og vægge i poolen. Med denne guide bliver du vejledt i, hvordan du kan lave en grundig rensning og rengøring af din pool – ud fra The five step cleaning sytem.

 

step 1
step 2a
step 2b
step 3
step 4
step 5

Step 1 - pH-regulering

Forudsætningen for et optimalt bademiljø er, at pH-værdien ligger omkring 7,2. Er pH-værdien for høj eller for lav, vil den øvrige vandpleje ikke virke efter hensigten. Du risikerer altså at bruge alt for meget poolkemi uden at opnå det ønskede klare, rene vand. Derfor er det vigtigt at regulere pH-værdien i vandet. Du kan måle værdien med teststrips eller den digitale POOL-LAB for ekstra præcise målinger.

 

  • For høj pH-værdi: For høj pH-værdi er mest udbredt i Danmark. Tilsæt pH-Minus for et optimalt poolmiljø.
  • For lav pH-værdi: Tilsæt pH-Plus for at regulere værdien.

Step 2A - Chokdesinfektion

Når pH-værdien er på plads, skal poolvandet have et klorchok. Dette gøres ved at tilsætte hurtigklorgranulat til vandet. Klorchok gives for at sikre et helt bakteriefrit udgangspunkt, når poolen tages i brug. Mange faktorer er afgørende for, hvor hyppigt vandet skal have et klorchok, herunder hvordan og hvor ofte poolen bruges. Om der anvendes et poolcover, når poolen ikke er i brug, og om der falder mange blade eller støv, er også nogle af de omstændigheder, der har indflydelse på, hvor ofte poolen skal have chokdesinfektion. En god regel er, at der skal gives klorchok ca. en gang om ugen i badesæsonen.

Step 2B - Vedligeholdende desinfektion

Hvis du vil fastholde et bakteriefrit bademiljø, så skal der mellem chokkloreringerne tilsættes langsomklor/multiklor-tabletter. Tabletterne tilsættes typisk i poolens skimmer eller i en flydende klordispenser.

Aktiv ilt kombineret med Aktivator er et klorfrit alternativ til "traditionel" poolpleje. Klorfri poolpleje betyder, at du slipper for klorlugten, og huden bliver mindre tilbøjelig til at tørre ud. Aktiv ilt er imidlertid mindre effektivt end klor, hvorfor man bør følge poolvandet tæt. Chokklorering – som nævnt i step 2A – bør også benyttes ved klorfri poolpleje.

Step 3 - Klar Pool

For at forebygge belægninger på poolens bund og sider, kan du med fordel tilsætte Klar Pool til poolvandet. Det er en god idé også at smøre Klar Pool på lineren på de øverste ca. 30 cm af poolvæggen, inden poolen fyldes helt med vand til sæsonstart. Løbende i sæsonen anbefales det at tilsætte Klar Pool til poolvandet.

Måske har du været uheldig at få algevækst i poolen? Hvis du oplever det grønlige vand i poolen, så skal poolvandet have et – eller sommetider flere – klorchok efterfulgt af grundig rensning gennem sandfilteret. Der er også behov for en støvsugning af poolens bund, så de døde alger bliver udryddet i poolvandet. Ved klorfri poolpleje fungerer Aktivator nogenlunde som Klar Pool samtidigt med, at Aktivator "booster" effekten af Aktiv Ilt.

Step 4 - Flokning

Sidst på sæsonen – og ofte når en længere varmeperiode sætter ind – oplever mange, at der dannes helt små smudspartikler i poolvandet, som ikke umiddelbart kan fanges i filteret eller støvsuges op. Benytter du en filterpumpe, kan det hjælpe at skifte til et sandfiltersystem. Med et sandfiltersystem kan det være en fordel at tilsætte flokningsmiddel til poolvandet. Midlet samler smudspartiklerne, så de bliver store nok til at kunne opfanges i sandfilter og støvsuger. Flokningsmiddel kan ikke anbefales til pools, som er koblet til et papirfilter.

Step 5 - Rengøring

Den løbende rengøring af swimmingpoolen kommer man ikke uden om, hvis det indbydende bademiljø skal fastholdes. Til rengøringen af poolen skal der bruges forskelligt pooltilbehør, og teleskopstangen, en overfladeskimmer (ketcher) samt en bundsuger er helt uundværligt tilbehør. Når teleskopstangen og overfladeskimmeren er koblet sammen, kan snavset i vandoverfladen let fjernes, inden det synker til bunds. Har snavset først bundfældet sig, kræver det en bundsuger til at få rengjort poolen igen.

 

Hvorfor er det vigtigt at rense sin pool?

Vedligeholdelse af poolen er nødvendig for et sundt klima i vandet. Hvis du springer rengøring og rensning af poolen over, så vil vandet blive uklart, diset eller endda grønligt som følge af algevækst i vandet. Vedligeholdes din pool jævnligt, så er den altid klar til at hoppe i, og du kan nyde en forfriskende dukkert i rent og friskt vand. Det er også vigtigt at vedligeholde din pool, hvis du ønsker at forlænge dens levetid – med jævnlig rengøring og rensning kan din pool nemlig holde i årevis.

Fem tips til at vedligeholde din pool

Oplever du problemer med at holde din pool ren? Der er mange ting at tage højde for, når det kommer til vedligeholdelse af poolen, så her har vi samlet fem tips til, hvordan du kan få en ren, smuk og indbydende pool.

  1. 1Mål poolens pH-værdi og juster, så den ligger mellem 7,0 og 7,4.
  2. 2Brug chokdesinfektion regelmæssigt for at forebygge bakterievækst og give gode betingelser for poolvandet. Tilsæt hyppigere vandplejemidler til vandet i badesæsonen.
  3. 3Forebyg belægning på poolens bund og sider ved at tilsætte vandplejemidlet Klar Pool. Tilsæt det løbende til vandet i sommerperioden.
  4. 4Rengør filteret i poolen og brug flokningsmiddel til vandet, hvis filteret ikke kan optage de små smudspartikler.
  5. 5Rengør dagligt for snavs og nedfaldne blade i swimmingpoolens overflade.

At holde swimmingpoolen ren og pæn kræver en indsats, men ved at følge de nævnte tips til vedligeholdelse af poolen, kan vandet i poolen på kort tid gå fra at være trist og tåget til helt uimodståeligt og krystalklart.

Har du en pool, som trænger til lidt kærlighed? Så er der ikke andet for end at komme i gang med rengøring, rensning og vedligeholdelse af din pool. Snart er sommerens samlingspunkt igen klar til at blive brugt til timevis af underholdning gennem badesæsonen.

 

Læs mere om pool vedligeholdelse